Nieuwsbrief najaar 2020

Lezing Utopieën

Datum: 20 November

Programma:

Start lezing: 19.00

Start discussie: 19.45

Spreker: Jos Philips

Lezing volgen: Dit kan digitaal via Jitsi, uitleg volgt hieronder!

Toegang: Volledig gratis.

Aanmelden: Is niet nodig voor deze lezing

Abstract

De lezing ‘utopie – een verkenning’ gaat in op utopie, ideale theorie en niet-ideale theorie, en verkent de gevaren, het belang en de beperkingen van deze diverse vormen van denken over de politieke en sociale werkelijkheid. Diverse filosofen en actuele voorbeelden zullen de revue passeren.
We kijken een opname van de lezing van Jos, daarna zal Jos zelf ook aanwezig zijn voor de discussie.

Zo volg je de lezing

<informatie niet meer relevant>

Nieuwe website Rii Dalitz

Rii Dalitz is al sinds jaar en dag Autarkeia lid – recent lanceerde ze haar nieuwe website, over kunst en filosofie. Omdat we graag de (filosofische) initiatieven van onze leden delen brengen we jullie hier dan ook graag van op de hoogte. Het adres van Rii’s website is: http://www.riidalitz.nl/ 

Leeskring

Om in deze tijden van beperkt sociaal contact nog wat diepgang en discussie te kunnen bieden, hebben we een nieuw initiatief in het leven geroepen: de leeskring. We zullen met de leeskring gezamenlijk (filosofische) boeken lezen en bespreken. Komende tijden zal dit online gebeuren. De precieze kanalen die we hiervoor zullen gebruiken, bepalen we in overleg met de deelnemers. 

Het eerste boek dat gelezen zal worden is Niccolò Machiavelli’s Il Principe (De Vorst). Om deelname aan de groep te vergemakkelijken zullen we niet een specifieke uitgave lezen. Mocht je het boek nog niet in de kast hebben staan, kun je  hier een digitale versie in het Engels lezen: https://en.wikisource.org/wiki/The_Prince_(Marriott) en hier het origineel: https://it.wikisource.org/wiki/Il_Principe 

Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan voor 31 oktober een mailtje naar efderegt@gmail.com. Hierna zul je een mailtje van ons ontvangen met meer informatie.

Opname lezing Leon Geerdink

In de eerste online lezing van Autarkeia sprak Leon Geerdink over ‘Filosofie, wat heb je daar nou eigenlijk aan?’, de lezing is terug te kijken op youtube via deze link: 

https://www.youtube.com/watch?v=EWMDWj4QYjM&t=2847s 

Review boek Jos Philips

Voor de meeste Autarkeia leden zal dr. Jos Philips geen onbekende naam zijn. Voor wie niet bekend is met Jos: Jos Philips is universitair docent politieke filosofie en ethiek aan de universiteit Utrecht. Zijn onderzoek betreft mondiale rechtvaardigheid (m.n. mensenrechten, armoede) en duurzaamheid.

In zijn boek dat eerder dit jaar in mei is verschenen gaat Philips in op twee uitdagingen voor mensenrechten waar in de filosofie weinig aandacht aan wordt geschonken. 

  1. Hoe kan men zich oprecht inzetten voor mensenrechten in een structureel ongelijke wereld.
  2. Hoe kunnen de rechten van toekomstige mensen worden gewaarborgd en hoe kunnen 

prioriteiten worden gesteld tussen het heden en de toekomst, met name in het huidige debat met betrekking tot klimaatverandering

Philips ontwikkelt op beiden uitdagingen een antwoord en laat zien hoe men gemotiveerd kan worden om hiernaar te handelen. 

Het boek is voor een breed publiek toegankelijk, maar in het bijzonder voor wetenschappers en studenten in mensenrechten, politieke filosofie en sociale wetenschappen.

Gratis download: https://www.taylorfrancis.com/books/9781003011569

Afsluitend

Hoewel we elkaar niet ‘live’ kunnen zien zoals gewoonlijk, hopen we dat jullie toch inspiratie en plezier halen uit deze digitale lezing van Jos en uit de leeskring. Zouden jullie ons kunnen laten weten hoe jullie de lezing hebben gevonden en wat we eventueel anders kunnen doen?  

Namens het Autarkeia bestuur,

Chris Stapper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.