Nieuwsbrief april 2021

Lezing: Types en Tokens, Weg Ermee!

Datum:   Zaterdag 8 mei

Tijd:     14.00-15.00 uur

Spreker: Albert Visser

Link voor de lezing: https://meet.jit.si/TypesEnTokensWegErmee 

Inhoud:

Kan er iets duidelijker zijn dan het type-token onderscheid? `type-token’ heeft twee token `e’s en één type `e’, toch? Hoe moeilijk kan het zijn? Nee, zo is het onderscheid nog niet duidelijk. Een tel-argument geeft ons nog geen filosofische distinctie. Wat voor entiteiten zijn types and tokens? Is het een interne eigenschap van een token om een token te zijn van zijn type? Ook als we het onderscheid bevredigend uit kunnen leggen, welke rol speelt het onderscheid in ons begrip van wat de letter of het woord is? En

wat voor begrip zoeken we eigenlijk? In mijn praatje zal ik twee nadere explicaties van het type-token onderscheid bespreken (Tarski en Corcoran), ze wegen en ze te licht bevinden. Bovendien zal ik betogen dat de centrale noties bij het denken over letters en woorden niet type en token maar de volgende (dienen te) zijn: tekst, letter/woord, voorkomen van letter/woord. (Ik zal mij beperken tot bespreking van de letter. Woorden zijn ingewikkelder.)

Vorige bijeenkomst

De lezing van Charles Vergeer over ‘Paulus bij de filosofen’ was met 22 aanwezigen zeer geslaagd!
Een opname van de lezing is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=q5se5ASDz7k

Leeskring: nieuwste boek

In de leeskring gaan we het volgende boek lezen: Über die Freiheit des menschlichen Willens van Arthur Schopenhauer.
De eerste bijeenkomst over dit boek is dinsdag 20 april om 20:00. Interesse om mee te doen? Stuur een bericht naar Lies!

Mediaclub en Discord groep 

Na het succes van de leesgroep willen we graag het filosoferen nog meer stimuleren. Het lezen van een heel boek kan toch als een wat grotere verplichting voelen. Daarom willen we graag iets aanbieden dat laagdrempeliger is: een groep waarbij we films, podcasts, series of andere media bediscussiëren.

Omdat het filosoferen nog op afstand moet gebeuren, hebben we hiervoor een Discord groep aangemaakt. Neem contact op met een van de bestuursleden voor de link!

Het is volledig vrijblijvend. Je hoeft je pas in het gesprek te mengen als je het interessant vindt of stel zelf een onderwerp voor om over te filosoferen. Heb je bijvoorbeeld altijd al willen beargumenteren waarom Plato’s De Staat noodzakelijk is om superman te begrijpen in Man of Steel? Of waarom Super Mario Bros. een surrealistisch kunstwerk is? Dan is dit je kans!

Voor de mensen die Discord niet kennen: het is een chatplatform voor zowel tekst als spraak die eenvoudig en laagdrempelig contact mogelijk maakt. Om mee te doen heb je geen account of installatie van een programma voor nodig, maar dat maakt het wel een stuk makkelijker. Als je geen account hebt zal de website je vragen om een naam en je geboortedatum in te vullen, dit is verplicht. Hierna wordt om je e-mailadres gevraagd, dit is niet verplicht. Je kunt verdergaan met je tijdelijke account door naast dit tekstveld te klikken.

Afsluitend

We kijken er naar uit jullie te zien bij de lezing van Albert!

Namens het Autarkeia bestuur,

Chris Stapper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.